Железничари: Кражбата на релси е тероризъм 25.03 | 17:23

Искат промяна в Наказателния кодекс и тежки присъди за посегателства върху линиите

От Кристиан Костурков

Кражбата на съоръжения от жп мрежата представлява терористичен акт и трабва да се преследва строго от закона. Такова мнение изрази Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) по време на кръгла маса на тема "Кражби на метал и посегателства над инфраструктурни съоръжения", организирана от Българската стопанска камара и Института за енергиен мениджмънт. Необходими са промени в Наказателния кодекс, които да приравнят посегателствата върху железопътната инфраструктура към терористичните актове и диверсиите. Чрез подобни кражби потенциално се засяга неограничен брой хора, а също и националната сигурност, обясни Минчев.

От жп инфраструктурата масово се крадат действащи съоръжения от осигурителната и телекомуникационна техника, контактна мрежа, железопътни релси, стрелкови части и т.н., т.е. всякакви метални части, които могат да бъдат продадени за скрап. Според Минчев и неговите колеги от НКЖИ, друга необходима мяркя за пресичане на тези кражби е засилването на контрол върху леярните и пунктовете за изкупуване на метали.

Освен нанесените материални щети, кражбите водят до застрашаване на сигурността на движение на влаковете и могат да доведат до катастрофи с непредвидими последици, обясни още Минчев. Посегателствата върху съоръжения от осигурителната техника и телекомуникациите не носят единствено риск за живота и здравето на хората и финансови загуби за компанията. След такива кражби се стига до движение на влаковете по нетипичен, авариен начин, а оттам и до сериозни закъснения. А те не могат да бъдат наваксани, защото са пряко свързани с безопасността на движението, обясни още Минчев.

В подкрепа на тезата му и за бързи действия срещу кражбите от инфраструктурни обекти се обявиха всички останали участници в кръглата маса. Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране отбеляза, че организацията отдавна защитава тезата за абсолютна нетърпимост към кражбите и посегателствата върху инфраструктурни съоръжения.

Водещи

Най-четени