Животновъди излизат на протест пред земеделското министерство 29.01 | 14:56

Фермерите се жалват от дискриминация, искат помощ от Румен Радев

От iNews.bg

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков, който едва в петък зае поста си, ще бъде посрещнат на новото си работно място от недоволни фермери. С гайди, чанове и изливане на мляко овцевъди и козевъди от цялата страна ще протестират утре пред Министерство на земеделието и храните (МЗХ) от 11:00 ч. Фермерската стачка е заради промени в Наредба 3 за директните плащания, които фрагментират отрасъла и са срещу интересите на българското производство. Настоява се за ревизия на секторната политика и за оставки на чиновниците, довели с бездействието си до кризисната ситуация.

На 25 януари Националната овцевъдна асоциация (НОА) и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) поискаха преразглеждане на проектите за нормативни документи, които фрагментира бранша и ограничават потребителите да консумират качествени български продукти. В своя декларация браншовите организации обявиха, че са отворени за диалог, но не бяха потърсени от МЗХ до изтичане на общественото обсъждане промените на 29 януари.

Над 2300 стопанства в цялата страна ще бъдат засегнати и ощетени от рестрикциите в Наредба 3, защото допълнителните плащания се ограничават и дискриминират различните видове производители. Заложените несправедливи ограничения за директните продажби, количествата преработка и ограничаване продажбите в определени административни области, посочени в Наредба 26 от своя страна лишават българският животновъд да храни българския народ с качествени продукти.

Заради чиновническото безхаберие и безпътицата пред най-традиционния български поминък в петък браншовите организации се обърнаха за подкрепа и към президента Румен Радев. Те поискаха институционална подкрепа за българския животновъд и реална възможност всички граждани да имат възможност да консумират храна произведена в България. Фермерите призоваха и за обществена подкрепа и прерастване на стачката в национален протест срещу съсипването на българския животновъд.

Водещи

Най-четени