Животновъди от Болярово: Чума в Ямболско и Странджа няма! 25.08 | 10:40

Семейството не пуска ветеринари, защото смята, че протоколът е фалшив

От Ани Романова

Чума по животните в Ямболско и Странджа няма. Това заяви за Дарик Ани Петрова, която заедно със своя съпруг Тодор гледат стадо от 200 овце в Болярово. Семейството отказва да пусне ветеринарните власти в стопанството си, въпреки че имат протокол за положителни проби на заразата.   "Протоколът е фалшив. Нарочиха ни, защото протестирахме в съседното село Шарково", обясни Ани Петрова. Тя е категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си, както и в останалите ферми.

"Целият този хаос и това, че постъпиха толкова нагло, ме накара аз да започна да се качвам по покривите. Аз казах на моя съпруг, че тук няма чума, а нещо друго. Не знам какво е, но не е чума. Няма болест! Моят съпруг също не ми вярваше до момента, в който те дойдоха при нас. Сега вече повярва", каза Петрова.

Според нея чума никога не е имало в региона, а животните са били евтаназирани напразно:

"60 дни животните ми са тормозени, затворени. Аз съм единственият животновъд в Болярово, на който стадото е затворено. Всички други стада пасат. Нямам заболяло животно. Нямам умряло животни. Аз съм единствената, на която стадото е тормозено и затворено по този начин. Никой не идва да ми каже какво става. Никой не се интересува. Аз и моят съпруг сме обявени за заплаха за обществото. Искам да попитам господата какъв е сертификатът за акредитация, като Агенцията по акредитация не е подновила сертификата на база на какво се издават заповеди? Кой управлява България? Искам да попитам и от кой щам е болестта? Те значи са избивали животните, здрави животни, без да знаят от кой щам е тази болест. За мен болест няма. Те не могат да си позволяват да избиват още здрави животни. Не мога да се примиря. Мислите ли, че ако аз имам заболяло животно, умряло, ще го прикривам. Няма как да стане", каза още Ана Петрова.

Вчера от Министерството на земеделието и от агенцията по храните бяха категорични, че животните са били умъртвени правилно, тъй като е доказано, че има положителни проби на чума.

Снимка: Pixabay

Водещи

Най-четени