Забраната за наргилетата влиза в пленарна зала 13.03 | 09:12

Депутатите ще разгледат промените в Закона за здравето на първо четене

От iNews.bg

В първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъждат на първо четене промените в Закона за здравето, с които се въвежда забрана за пушене на наргиле на закрито, предаде БГНЕС.

Законопроектът е внесен от депутати от групата на "Обединени патриоти", начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов. С него вносителите си поставят за цел опазване на здравето най-вече на децата и подрастващите чрез въвеждането на административни и други мерки по отношение ограничаване употребата на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.

Пушачите на водна лула (наргиле) вдишват токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите, смятат вносителите.

Министерството на здравеопазването и на Министерството на образованието и науката подкрепиха промените и ги определиха като необходими и навременни, тъй като широкото разпространение на изделията за водна лула, несъдържащи тютюн, е сериозен рисков фактор за живота и здравето на подрастващото поколение.

Водещи

Най-четени