Завишеният контрол по балканския маршрут може да насочи бежанците към България 20.11 | 16:22

За това предупредиха ООН и Международната организация за миграция, които са критични към ограниченията

От iNews.bg

Затягането на контрола по границите на държавите от т. нар. балкански маршрут могат да насочат мигрантите към България и Албания, където условията са "много по-тежки". Това заяви говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман по време на пресконференция.

Заради все по-големия брой на мигранти няколко балкански държави обявиха, че въвеждат контрол по своите граници, чиято цел е да филтрира и контролира потока от хора, минаващи през тяхна територия. С предимство при преминаването през границите са идващите от Сирия, Афганистан и Ирак.

МОМ, както и агенциите на ООН за бежанците (ВКБООН) и за децата (УНИЦЕФ), представиха съвместно изявление, в което разкритикуваха ограниченията, сред които и "профилиране на хора на базата на тяхната националност".

От ООН предупредиха, че ограниченията, наложени от страните по т. нар. балкански маршрут, създава все по-неудържима ситуация, тъй като мнозина остават на открито при спадащите температури.

"Това става все по-неудържимо..., най-малкото заради спадането на температурите и рисковете за децата и други хора със специфични нужди", се казва в текста на трите организации.

Според говорителя на Върховния комисариат за бежанците Адриан Едуардс рестрикциите "създават напрежение на границите като домино ефект, оставяйки като в затвор някои бежанци и мигранти, блокирани на различни места по границите".

Според говорителката на УНИЦЕФ Сара Крове децата са най-застрашени от създалата се ситуация.

Все още не е ясно колко деца се движат с бежанската вълна, но към момента близо 214 000 деца са подали молба за убежище в страни от Европа по данни на агенцията.

В същото време няма изгледи и за забавяне на притока на хора. Според Едуардс на ден близо 4000 души пристигат в Гърция.

Водещи

Най-четени