Загиналите край Микре станаха 9, може да се увеличат още (ДОПЪЛНЕНА) 17.11 | 18:05

Транспортират тежко пострадалите към София и Плевен, в Перник обявиха траур на 20 ноември

От iNews.bg

Загиналите в тежката катастрофа, станала малко преди 13:00 ч. на пътя София-Варна край село Микре, се увеличават. Първоначално бе съобщено, че на място са загинали шестима. По последни данни още трима от ранените са починали, след като лекарите не са успели да се преборят за живота им. Не е изключено обаче жертвите да се увеличат, тъй като някои от ранените са в тежко състояние.

Общо 18 души в момента се намират в болници, повечето в Ловеч. Има и един човек, който е транспортиран до Плевен, където му се прави животоспасяваща операция. Не е изключено някои от ранените да бъдат транспортирани и до София.

По разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на тежката катастрофа бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница "Лозенец". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също замина към мястото на инцидента. На мястото на катастрофата са пристигнали още областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на Пътна полиция, на пожарната и на ДАИ.

"Осигурени са допълнително консумативи като разтвори, системи и контейнери от Спешна помощ за нуждите на болницата в Ловеч. В момента се преглеждат ранените в ловешката болница, настанени в различните отделения. По информация, която имам от директора на ловешката болница, към момента е създадена добра организация за оказване на адекватна помощ на ранените в катастрофата. Имаме и готовност хората, които са в по-тежко състояние да бъдат откарани за специализирана помощ в болниците в Плевен и София. Бяха мобилизирани спешните екипи от област Ловеч и област Плевен. Създадена е пълна организация, за да могат да бъдат прегледани и обслужени пострадалите. Всичко, което е необходимо за последващо лечение, ще бъде осигурено", коментира Кирил Ананиев от мястото на катастрофата.

Той потвърди, че към момента жертвите са 9, а пострадалите - 18. Шест или седем от ранените, които са с тежки фрактури, ще бъдат транспортирани в София. Ще ги поемат ВМА, болница "Лозенец" и "Пирогов". Един от пострадалите ще бъде откаран в Плевен.

Борисов разпореди министерството на транспорта да извърши пълна проверка на микробуса, участник в катастрофата. Стана ясно още, че пернишкият микробус е превозвал незрящи туристи, които са се прибирали към София. По неясни към момента причини той е навлязъл в насрещното платно, където се е сблъскал челно с камиона. Неговият шофьор също е сред ранените хора. Водачът на буса е сред загиналите на място.

Междувременно от полицията в Ловеч отвориха временно горещ телефон – 0887593168, чрез който роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент. От МВР умоляват гражданите не бъде злоупотребявано с телефонната линия, тъй като тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.

Кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на цялата община в памет на загиналите в тежката катастрофа. В тази връзка е забранено провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8:00 до 24:00 часа в идния понеделник. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Церовска изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите.

Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски информира, че на място продължават процесуално-следствените действия за изясняване на причините за тежката катастрофа. Окръжният прокурор Валентин Вълков ръководи разследването. По данни към момента, в инцидента са участвали общо 28 души – 26 са пътували в автобуса и двама в камиона. 

Участвалият в катастрофата пътнически автобус е собственост на пернишка фирма, която има редовно издаден лиценз от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Превозваната група са хора от Перник и района, те са се връщали от екскурзия до Дряново и Елена. Водачът, 48-годишен, е сред жертвите.

Окръжният прокурор Валентин Вълков посочи, че към момента на място текат неотложните процесуално-следствени действия. Според първоначалните данни, автобусът е навлязъл в насрещното платно за движение, изяснява се причината за това.

Екипи на ГДПБЗН, на пътна полиция и на ИА "Автомобилна администрация" работят за обезопасяване на пътния участък, за да бъде възстановено пропускането на превозни средства в района.

Водещи

Най-четени