Заделят повече пари за малките общини 02.12 | 16:00

Те ще получат национално финансиране, каза Манолова

От Десислава Маданска

Кметовете на малките населени места в страната, които не попадат в дефиницията "селски райони", ще могат да кандидатстват за по-голямо финансиране – по една от мерките за развитие на селските райони. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която е на посещение в Кюстендил. Тя посочи, че темата е била обсъждана и на срещата в Боровец.

Досега кметовете на тези райони получаваха 20% от европейската програма "Региони в растеж". Кметове от община Кюстендил поискаха промяна на формулировката "селски район", за да могат да кандидатстват за финансиране с проекти по Програмата за развитие на селските райони. Целта им е да спечелят повече средства за инфраструктура, водопровод, канализация.

"Тази дефиниция не може да бъде променена, тя е приета при предишните управления и  сега няма как да бъде изменяна", посочи Манолова. Тя обясни, че с новите изменения предприемачите от селата ще могат да кандидатстват за развитие на частната инициатива – т. нар. икономическа активност. Манолова уточни, че това са всички начинания, свързани със селски туризъм или агробизнес. Според нея това може да стане чрез добавянето им в специален списък за населени места с жители под 2000 души.

Евентуалното добавяне на нова ос към програмата "Региони в растеж" ще бъде обсъдено на среща при регионалния министър Десислава Терзиева с представители на сдружението на кметовете, допълни БТА. Ако това се случи, малките населени места ще могат да получат допълнителни средства за благоустройство.

"Ясно е, че те не могат да кандидатстват за европейско финансиране за канализации и "ВиК", но решението на семинара в Боровец е те да получат национално финансиране. Министерският съвет ще вземе предвид факта, че тези населени места са ощетени от невъзможността да кандидатстват по програмата за селските райони, но пък ще бъде засилено националното финансиране за тях чрез капиталовите разходи, които ще получат общините", каза още Манолова.  

Водещи

Най-четени