Задържаха 63-ма души в акция срещу палежите на коли 14.12 | 16:10

В хода на операцията са проверени 1200 коли

От Кремена Бедерева

Столични полицаи задържаха 63 души за различни престъпления при спецакция в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На четирима се установява съпричастността им към палежите на коли. В акцията, насочена срещу зачестилите палежи на автомобили са участвали служители от СДВР и дирекция "Специализирани полицейски сили” (ГДОП).

В хода на операцията са проверени 1200 коли. 2600 души, сред които 93 криминално проявени, са попаднали в полезрението на полицаите.

На бул. "Тодор Каблешков” в ж.к. "Гоце Делчев” около 21.20 часа полицаите спрели за проверка лек автомобил "Форд Орион”. В колата пътували В.И. на 24 години и И.Е. на 35 години. От колата служителите на реда иззели петлитрова туба с нафта и бутилка от два литра, съдържаща подобрител за същото гориво.

Криминалисти установяват съпричастността на двамата задържани към умишлен палеж на автомобил, извършен на територията на Четвърто районно управление на 22 ноември.

Лек автомобил "Фолксваген Пасат”, с монтанска регистрация бил проверен около 1.00 часа на бул. "П.Ю.Тодоров”. В него се возели Г.Н. на 32 години, криминално проявен за кражби и 17-годишно момче. В багажника полицаите открили пластмасова бутилка с около 300 грама течност с мирис на ацетон и бензин.

Полицаите изясняват съпричастността им към палежи на автомобили на територията на Четвърто районно управление.

"Предприети са допълнителни мерки относно охраната на обществения ред в столицата във връзка със зачестилите палежи на автомобили", съобщи в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Проверяват се всички информации. Полицията работи по много други сигнали, които постъпват", добави Цветанов, цитиран от агенция "Фокус" и призова гражданите да съдействат максимално. Там, където видят нещо съмнително и свързано с подобен вид престъпна дейност, да се обаждат в полицията.

По думите на министър Цветан Цветанов полицията се опитва да предотврати това, което някой иска да наложи като страх и притеснение в българските граждани.

От своя страна БТА съобщи, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с министъра на вътрешните работи за възможности да се направи промяна в закона във връзка с палежите на автомобили в София.

По думите му трябва да се търси адекватна законова промяна, тъй като в момента на практика няма член, по който подпалвачите да бъдат задържани, ако не са уличени в момента за извършването на деянието.

iNews припомня, че освен в София, започнаха да палят автомобили и в страната. От противопожарната служба в Бургас съобщиха по-рано днес (14 декември), че снощи в морския град е изгорял лек автомобил с марка Audi. Возилото е изгоряло изцяло, а сигналът е получен около 21 часа. Два автомобила пък бяха запалени в село Китанчево, община Исперих.

Това е пореден палеж на леки коли. За последния месец и половина 36 автомобила бяха опожарени в различни столични квартали – "Люлин”, "Младост”, "Хаджи Димитър”, "Западен парк", а късно снощи (13 декември) и в "Студентски град". При последния палеж изгоряха още три леки коли. Засега не се съобщава за връзка между палежите в София и този в Бургас.

От МВР съобщиха, че са задържали мъж, заподозрян за палеж на автомобили в ж.к. "Западен парк” в нощта на 11 срещу 12 декември. 33-годишният В.Н., известен с прякора Куката, е криминално проявен. Той има регистрации за кражби, шофиране в нетрезво състояние и разпространение на наркотици.

Мъжът има и условна присъда за кражба. На В.Н. е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Издирват се негови съучастници. Действията на полицията по разкриване на извършителите на останалите палежи на леки коли в столицата продължават.

Водещи

Най-четени