Заев убеден: Не можем да постигнем по-добро споразумение с България 22.10 | 19:45

Той посочи, че това са смели стъпки, предприети от българската и македонската страна

От iNews.bg

Не можем да постигнем по-добро споразумение с България от Споразумението за добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Македонската страна знае това и аз вярвам и на българската страна, каза днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

- Съществуват подходящи инструменти и начини за разрешаване на този въпрос с публично изявление, писмено изявление, декларация, споразумение, анекс към споразумението и т.н., а не договорно споразумение. Имаме отлично споразумение, което беше основата за постигане на договора от Преспа. В самото споразумение има смели стъпки от двете страни, разговори за двата народа, за нашия македонски народ, подписани на нашия македонски език, и разбира се говорим за общата история, каза Заев в отговор на въпрос на днешната пресконференция в правителството.

Той посочи, че това са смели стъпки, предприети от българската и македонската страна и добави, че споразумението описва подробно как в бъдеще да се намерят всички общи атрибути на общата история, така че, както той каза, да се обединява и изгражда добросъседство, приятелство и насърчаване на сътрудничеството.

- Не вярвам, че има по-добро споразумение между Македония и България, което може да бъде постигнато, и вярвам, че българската страна знае това и ние го знаем като македонска страна. Има начини за разрешаване на различията и дипломацията ги познава. Вярвам, че ще използваме един от начините двете страни да бъдат доволни и да ги поддържаме еднакво щастливи, каза Заев.

Той подчерта, че за последно е разговарял с българския си колега, премиера Бойко Борисов, седмица преди празника на 11 октомври.

Водещи

Най-четени