Законът за лечебните заведения бе променен с 91 гласа "за", 3 "против" и 66" "въздържал се" 18.09 | 11:00

От БСП казаха, че няма да подкрепят законопроекта. По думите на проф. Георги Михайлов вносителите не знаели как функционира едно лечебно заведение

От iNews.bg

С 91 гласа "за", 3 "против” и 66 "въздържали” се депутатите приеха на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предаде БГНЕС.

Законодателната инициатива отговаря на необходимостта от привеждане на Закона за лечебните заведения в съответствие със Закона за публичните предприятия (ЗПП) по отношение на изискванията за избиране и назначаване на членове на органите за управление и контрол на държавните и общински лечебни заведения, както и на изискванията за предсрочното прекратяване на договора.

От БСП казаха, че няма да подкрепят законопроекта. По думите на проф. Георги Михайлов вносителите не знаели как функционира едно лечебно заведение.

"Тези промени не са в интерес на здравеопазването и призовавам към една сериозна дискусия в зала и отлагане на приемането на тази законодателна инициатива", заяви Михайлов.

Вносителят на законопроекта Даниела Дариткова каза, че това не е така и с тези поправки се дава възможност специалистите да преподават, както и се определя всеки член в управленския орган да работи само там.

От своя страна социалистът заяви, че не става дума за преподаването.

"Става дума за работата в лечебното заведение, за специалистите, които са в това лечебно заведение и няма да могат да участват в управленските бордове на лечебните заведения", посочи притесненията си той.

Водещи

Най-четени