Законът за социалните услуги ще мине преработка през лятото 21.02 | 16:03

Той струва над 900 млн. лева, а не сме сигурни, че поставените цели са реализирани, казва Сачева

От iNews.bg

До 30 юни социалното министерство ще представи оценка за въздействието на Закона за социалните услуги и ще бъдат направени промени в текстовете. Това съобщи по време на семинар в Банкя социалният министър Деница Сачева, цитирана от БГНЕС.

"Вече ясно заявихме в отговори на парламентарни питания, че този закон беше приет без необходимата социална обосновка и с изразени отрицателни становища от Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Реализацията на този закон струва над 900 млн. лева, без да сме сигурни, че ще има пълна реализация на поставените цели", заяви министърът.

Дори да бъдат предложени промени, той няма да се отмени. Опасенията на майките, че някой ще замени този закон с други мерки са безпочвени. Видно е, че законът има своите проблеми и несъвършенства и те трябва да бъдат адресирани, отбеляза Сачева.

Сред останалите политики на министерството е издирването на хора, които нито работят, нито учат. По последни данни към момента такива са над 170 000, които за последните 3 години са се увеличили с близо 20 000 души.

Друга политика е свързана с наемането на хора с увреждания от бизнеса. Сачева съобщи, че фирмите, които наемат хора в неравностойно положение ще получат помощ до 10 000 лева за преквалифицкация и обучение на наетите кадри.

Водещи

Най-четени