Закон реже помощи за сираци, ако не ходят на училище 15.11 | 16:30

Детските добавки също се предвижда да се влияят от този критерий

От iNews.bg

Ще бъде въведено условие за получаването на новата месечна помощ за деца сираци, на която те ще имат право от 1 януари догодина. Парите ще се спират, ако детето не е ходило повече от три дни в предучилищна група или е отсъствало повече от пет учебни часа от училище без уважителни причини. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Новата помощ ще се отпуска от догодина на деца-сираци, които нямат право на наследствена пенсия, защото починалият им родител не е имал достатъчно осигурителен стаж. За получаване на детски добавки също има изискване за редовно посещаване на детските градини и училища.

За получаването на новия вид помощ няма да има подоходен критерий и размерът ѝ се определя ежегодно със закона за Държавния бюджет. За 2019-а се предвижда той да е 115 лева.

Във връзка с отпускането ѝ в момента на етап обществено обсъждане са и промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. С тях се регламентира, че новата месечна помощ ще може да се получава заедно с останалите видове помощи по закона за семейните помощи за деца, но няма да може да се получава с персонална пенсия на дете.

Водещи

Най-четени