Започват масови проверки на интернатите в страната 07.11 | 16:42

Причината са открити фрапиращи нарушения

От Елица Елефтерова

Отделът "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложил съвместни проверки във всички социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати в страната, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Повод за проверките са постъпили в прокуратурата данни за фрапиращи нарушения в Социално-педагогическия интернат в с. Стралджа, обл. Ямбол, и за омаловажаване на причините, довели до тези нарушения. Проверките ще бъдат организирани от окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик.

В тях ще участват служители от поделенията на Държавната агенция за закрила на детето, регионалните инспекторати по образованието, регионалните здравни инспекции, дирекциите "Социално подпомагане", областните дирекции по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция.

В рамките на своите правомощия по указание на Върховната административна прокуратура те ще проверят спазват ли се законите и актовете по прилагането им в социално-педагогическите интернати в с. Варненци, с. Драгоданово и с. Стралджа, както и във възпитателните училища-интернати в с. Завет, с. Подем, с. Керека и град Ракитово.

Водещи

Най-четени