Започват преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ* 29.11 | 14:42

На шестия ден от стачката се появи възможност за консенсус

От Филипа Тодева

Започват преговори между ръководството и синдикатите за железниците.

Пред БНР председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров съобщи, че утре, 30 ноември, в 14 часа ще се проведе среща между двете страни.

До решението за преговори се стигна едва на шестия ден от старта на ефективната стачка в БДЖ и въпреки първоначалните заявки от страна на СД да не предоговаря с работническите организации заложените в оздравителния план мерки.

Все пак Владимиров уточни, че ако не бъде завършена планираната реформа, цялото ръководството на железниците е готово да си подаде оставката.

Управителят на БДЖ "Товарни превози” ЕООД Пламен Джуров предлага преговорите да станат публични, за да е ясно кой за какво се бори.

 

БТА предаде, че вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на транспорта Ивайло Московски водят преговори за разсрочване на дълговете за поръчани влакове с кредиторите на железниците.

Информацията е съобщил премиерът Бойко Борисов, като е подчертал, че дълговете на железниците са 780 млн.лв.

От тази гледна точка Борисов се надява да надделее здравият разум на работниците в БДЖ и на синдикалните организации, които, според него, сега само създават още проблеми и ще фалират дружеството.

"Искаме с направените промени, с това, което предлагаме като ръководство, с гарантиран заем от Световната банка да оздравим предприятието и след една година в БДЖ да работят хиляди служители, с добри заплати", казва още Борисов.

За пореден път той разкритикува железничарите, че не са протестирали, когато е трябвало.

Той самият заяви, че с удоволствие би отишъл да протестира срещу тези, които са му оставили милиарди дългове, които той сега има да плаща.

iNews припомня, че ефективни стачни действия бяха обявени преди шест дни от синдикатите. Протестите са пряко следствие от решението за прилагането на оздравителен план.

Планът съдържа пет мерки, които включват спирането се около 150 влака, съкращаване на над 2000 служители, увеличаване на цените на билетите за пътнически превози с близо 15% и всички субсидирани превози с 9%, продажба на неоперативни активи, и продажбата на "Товарни превози". По време на протестите, стотици влакове не изпълниха разписанията си.

По последни данни 753 души от БДЖ са напуснали доброволно работните си места.

 

*Информацията е актуализирана към 15:15 часа.

Водещи

Най-четени