Започват ремонти на булеварди в София 11.04 | 15:20

Фандъкова разкри и посоката, в която тази година ще работи общината

От iNews.bg

Усилени ремонтни дейности текат в София през последните няколко дни, след като дъждовете спряха. Вече са запълнени дупките, които се отвориха след зимата по улиците, по които се движи градският транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС. Фандъкова разкри и посоката, в която тази година ще работи общината.

"Вече започваме да влизаме и в кварталите, по-основните квартални улици, а на по-късен етап в малките квартални улици по заявки на районните кметове. Надявам се тази година да успеем да свършим повече работа, защото заложените средства са повече от която и да било друга година. Разбира се няма да успеем да ремонтираме всички улици в кварталите, но основни и повече ще се опитаме”, обясни кметът.

В края на месец май, когато се очаква да намалее трафикът и малките ученици да спрат да ходят на училище, ще започне и реализирането на големите инфраструктурни проекти в София.

"Дотогава обаче подготвяме да стартираме вече и най-ключовата реконструкция за тази година, която е цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев”, заедно с пл. "Славейков”, пл. "Гарибалди” и градината на "Св. Седмочисленици”. Знаете там ще останат трамвайните линии, но цялата улица ще бъде изцяло пешеходна зона споделена с трамвайното движение”, каза Фандъкова.

Тя допълни още, че преди това "Софийска вода” ще подмени канализационната система, която не е ремонтирана откакто е изградена преди 100 години. Столичният кмет обяви, че вече е избран изпълнителят на проекта, който ще работи по подмяната на настилките. Дава информация и за останалите проекти, които ще се изпълнят през тази година.

"Вече приключваме процедурите и по другите ключови обекти. Подмяната и реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. "Цар Борис III” и ул. "Каменоделска”. Това са проекти, част от финансираните проекти по ОП "Региони в растеж”. Подготвяме приключването на разширението на участъка от бул. "Тодор Каблешков” и кръстовището на бул. "Цар Борис III”, разказа градоначалникът на София.

Въпреки, че общината има пълна готовност да започне работа в участъка, това ще стане през лятото, защото кръстовището е натоварено, подчерта Фандъкова. Плановете на общината е в следващите години трафикът от града да бъде изнесен в периферията.

"Подготвяме процедурата за разширението на бул. "Тодор Каблешков” в участъка от бул. "България” до "Костенски водопад”. Това също е ключов участък. Всъщност нашата цел е в следващите години да успеем да изградим, вече след приключване на отчуждителните процедури голям участък от вътрешния ринг на София. Това също е важна мярка за подобряването качеството на атмосферния въздух и извеждане на движението в околностите на града”, допълни още тя.

В следващите години по бул. "Тодор Каблешков” ще тръгне и трамвай. Трасето ще се изгражда поетапно и ще се намира в средата на булеварда. Според столичния кмет той ще облекчи чувствително движението в района. Фандъкова акцентира и на проекти, които макар и да не се изпълняват изцяло от Столичната община са важни за развитието и движението в града.

"Най-важните проекти – разширението на софийския околовръстен път. АПИ вече обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от Южната дъга от кв. "Младост” до АМ "Тракия”. Надявам се до края на годината да има избран изпълнител и да започне това изключително важно за града разширение. В същото време приключваме проектирането на най-тежкия участък от бул. "Бъкстон” до АМ "Люлин”. На етапи ще се изгражда. Имаме много тежки отчуждителни процедури, така че там също работим усилено”, добави кметът.

Предстои да се освободят площадите от паркиралите коли в града.

"Това е наистина моето намерение да освобождаваме постепенно знаковите площади на града. Това са и препоръките на водещите европейски архитекти- специалисти, които каним за да ни помагат в развитието на нашия град. В момента подготвят освобождаване на пръстена с паркирани автомобили около паметника на Цар Освободител. Знаете там са на три пръстена. Първият постепенно ще освобождаваме, за да може все пак да свикват и хората и шофьорите и да могат да намират алтернативи, така че вътрешният пръстен очаквам до няколко дни да бъде освободен”, обяви Фандъкова.

А след реконструкцията на площад "Св. Ал. Невски” от там ще бъдат махнати две от дъгите, върху които сега спират автомобили. Поетапното освобождаване ще продължи и на други места в града, увери столичният кмет, но преди това трябва да се намерят алтернативи за паркиране. 

Водещи

Най-четени