Започва акцията „Седмица в клетка“ срещу фермите за ценни кожи 06.11 | 13:45

Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ

От iNews.bg

Десетки доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на Забрана за тяхното съществуване у нас. В градинката "Св. Климент Охридски" – градинката до Народното събрание и срещу Софийския университет – хората последователно ще влизат един по един в клетката, ще стоят там, като се сменят денонощно. Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. Акцията "Седмица в клетка" започва на 6-и ноември сутринта и ще продължи до 13-и ноември включително, 

Сега започва ежегодното убиване на норки за кожи в България. От началото на ноември всеки ден хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват във фермите, са едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.

В България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди животни. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им през ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива и председател на сдружение КАЖИ напомня как се стигна до инициативата за Забрана добива на ценни кожи у нас и ни разказва за последните събития около кампанията, слабо отразени в медиите. На 19-и октомври хора, подкрепящи забраната на фермите за ценни кожи протестираха пред Фермата за норки до село Маджерито. На 29-и октомври започна проверка от Областна дирекция за безопасност на храните – Стара Загора (дирекция към БАБХ), която трябва да установи дали фактическия брой на животните отглеждани в тази ферма отговаря на регистрирания капацитет.

За тази проверка представители на граждански организации бяха уведомени, но не бяха допуснати във фермата, въпреки, че искането е изпратено от тях с изричното настояване за тяхно участие в проверката.
 Гражданските организации, поискали проверката са: сдружение "На Ти с природата", сдружение КАЖИ, фондация "Дивите животни" и "Animal Hope - Варна". Тяхното писмено искане е изпратено на 16-и октомври до Министерството на земеделието и храните.

Резултат от тази проверка все още не е оповестен.

Водещи

Най-четени