Започва масово строителство на църкви и храмове 05.03 | 09:39

Вижте къде сме инвестирали половин милион

От Теодора Кокаланова

През последните 3 години Столичната община е инвестирала над половин милион лева в подкрепа на строителство и възстановяване на храмове.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на първата копка на православен храм Рождество Христово в район Младост, цитирана от bTV. В столичния квартал живеят около 120 000 души, които до момента нямаха църква.

"10 000 лв. са отпуснати на църковното настоятелство. Ще продължим да помагаме, за да се случи тази църква. Вече има много подкрепа от страна на бизнеса и на гражданите, така че строителството е въпрос на време", допълни Фандъкова. 

В последните години има изцяло изградени три нови храма – в район Подуяне, Слатина и Бакърена фабрика. "Недопустимо беше, че един от най-големите гробищни паркове нямаше своя църква", отбеляза столичният кмет. 

В момента се изграждат няколко храма – във Владая, в Южния парк и се подпомага строителството на арменската църква в центъра на София. Арменската общност в страната ни се надява да се сдобие с църква, с която да обогатява зоната си на духовност и толерантност. 

"Щастливи сме, че в столицата съжителстват мирно много различни храмове – православна църква, католическа църква, синагога и джамия. Скоро списъкът ще бъде попълнен и с арменската църква", допълни още кметът на София.

Водещи

Най-четени