Започна второто за годината голямо завръщане 06.03 | 09:27

Спират големите камиони от 14 до 20 ч., очаква се по-слаб трафик от Гърция

От Кристиан Костурков

Започва второто за тази година голямо завръщане. След струпването на повече почивани дни около Нова година, сега, след дългия уикенд около Трети март, се очаква засилен трафик по основните пътни артерии на страната. Няколкостотин хиляди автомобила ще ше се насочат към родните места на отправилите се на почивка през последните 3 дни. За разлика от друг път обаче се очаква трафикът от Гърция да бъде малко по-слаб. Заради близо 50-дневната блокада на граничните пунктове на фермерите от южната ни съседка, много българи отмениха резервациите си за гръцките курорти и предпочетоха родните или места в Сърбия и Македония. Традиционно най-много автомобили се очаква да поемат към София и останалите големи градове.

За да облекчи трафика и да повиши сигурността по пътищата, Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) ще направи някои промени в организацията на движението по основните артерии и ще спре по-големите камиони. Ограничението влиза в сила от 14:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. През този интервал всички тежкотоварни превозни средства с маса над 12 тона няма да могат да се движат по най-натоварените пътни направление. Ограничението е валидно за всички магистрали, както и за пътищата Видин – Ботевград, Благоевград – ГКПП "Кулата", Русе - Велико Търново, ГКПП "Калотина" – ГКПП "Капитан Андреево", Дуранкулак – Варна – Бургас, Околовръстен път София, Симитли - Гоце Делчев, Пловдив – Смолян и Бургас – Царево.

Паралелно с това за улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност от 10:00 ч. до 16:30 ч. ще има две ленти за движение в посока Перник - София. От АПИ напомнят, че алтернатива на този маршрут за прибиращите се в София от Перник е магистрала "Люлин”.

До края на 2016 г. още 3 пъти се очаква да има засилен трафик след струпването на 4 последователни почивни дни. Първият дълъг уикенд ще бъде около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тъй като празникът се пада във вторник, понеделник, 23 май, ще бъде неработен. По същия начин – от събота до вторник, ще почиваме и около празника на Съединението на България, който също се пада във вторник. Две седмици по-късно отново ще се радваме на 4 последователни почивни дни – между 22 и 25 септември, заради Денят на независимостта на България.

Водещи

Най-четени