Започна строителството на нови 6 км от софийското околовръстно 06.11 | 13:15

По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г.

От iNews.bg

Започнаха същинските строителни дейности на участъка от над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост".

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма” и "Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от автомагистрала "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение.

По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. От 22 октомври досега се извършваше подготовка за същинските строителни работи. Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. "Цариградско шосе" и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път.

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела -  "Стар Лозенски път", "Патриарх Герман", "Самоковско шосе" и "Младост".


Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над река Искър и река Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Водещи

Най-четени