Засилват въздушния контрол на границата ни с Турция 28.08 | 19:19

Освен въздушното наблюдение са повишени и оперативните мерки по цялата държавна граница

От Елица Елефтерова

Въздушната охрана по българо-турската граница е засилена, съобщи в Свиленград главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Той инспектира готовността за засилени мерки за охрана по една от най-натоварените граници на България към Турция заради ситуацията в Сирия, съобщава в. "Стандарт”.

Комисар Лазаров потвърди, че освен въздушното наблюдение са повишени и оперативните мерки по цялата държавна граница, а междуведомствена група анализира ситуацията с настаняването на емигрантите у нас. Резултатите от работата ще бъдат докладвани в петък на Съвета по сигурност.

Главен комисар Лазаров съобщи още, че на работно съвещание с ръководството на Държавна агенция по бежанците от Министерски съвет са отпуснали допълнителни средства от бюджета, с които да бъдат посрещнати новите емигранти, които през последните няколко денонощия са многократно увеличени си при опитите да минат нелегално у нас, както през ГКПП-та, така и през "зелената граница".

Само миналата нощ са заловени 52 нелегални, от които 39 сирийци, което вече показва тенденция за увеличаване на бежанците от Сирия към страните от Европейския съюз. Едно денонощие преди последната група нелегалните заловени по границите ни са 65 души.

От началото на годината до момента над 3000 нелегални са хванати на българска територия при опит да минат незаконно границите ни. 1600 от тях са сирийци. За сравнение за същия период на миналата година нелегалните сирийци, които са минали за 8 месеца границата на България и са заловени 200.

Водещи

Най-четени