Затвориха временно фаталния аквапарк в Приморско 09.08 | 11:39

Загиналото момче не е спазило инструкциите за безопасност, казва разпоредителят на “Аква Планет“

От iNews.bg

Полицията затвори фаталния аквапарк в Приморско, където вчера загина тийнейджър. Разследващите ще извършат и повторен оглед на водната пързалка "Цунами", на която се случи нелепият инцидент. Аквапаркът ще остане затворен, докато продължават процесуално-следствените действия. 

Втората травматолочна експертиза ще трябва да установи причините за смъртта на 18-годишното момче.

Николай Михайлов, който е разпоредител в "Аква Планет" в Приморско, заяви пред БНР, че при спускането си по екстремната пързалка най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за безопасност:

"Явно не е спазена инструкцията на служителя. Има си служител, който разпорежда, но доколко разбрах, не е спазил инструкцията. За правилно спускане въобще не е изчакан служител. По принцип правилното спускане – ринговете са с дръжки по посока на движението, човекът трябва да е седнал, да се държи здраво и да се спусне. Доколкото разбрах, се е спуснал с главата напред".

"Вероятно някое от правилата за ползване на съоръжението не е спазено", коментира по-рано в предаването "Преди всички" Митко Вълев, член на УС на Сдружението "Българска професионална асоциация за басейни и спа".

"Спасителите на място трябва отговорно да спазват инструкциите и да не допускат хората, които се пускат по пързалките, да нарушават правилата, защото много често туристите не се съобразяват с правилата, правят им се забележки, въпреки това те продължават да се пускат по пързалките по начин, по който не трябва". 

По думите на Вълев в България няма организация, която да следи за безопасността на аквапарковете. 

Очаква се по-късно днес от Регионалната дирекция за строителен контрол и Комисията за защита на потребителите да кажат дали и те ще извършат проверка на водното съоръжение.

Водещи

Най-четени