Затвориха нелегална площадка за дървени въглища край Златарица 31.03 | 11:29

Съоръжението е собственост на ЕТ "Бол-Лютви Османов"

От Нели Минчева

Незаконна площадка за призводство на дървени въглища бе затворена в с. Калайджии в община Златарица.

Това съобщават от РИОСВ - Велико Търново, които са направили проверка на обекта по сигнал от Министерството на околната среда и водите.

Великотърновските екоинспектори установиха, че фирма ЕТ "Бол - Лютви Османов" не е спазила нормативната база и няма разрешение за тази дейност.

Липсва пречиствателно съоръжение и не се правят измервания за вредните вещества, които се отделят в атмосферата в резултат на процеса.

Производството на дървени въглища, независимо от използвания способ, се счита за производство на химично вещество и подлежи на регистрация в Европейската агенция по химикали, а такава също липсва.

Със заповед на директора на РИОСВ от 30 март, дейността на фирмата на тази площадка е прекратена, докато евентуално собствениците не приведат поизовдството си в съответствие с нормативната база.

За неизпълнение на заповедта, глобата е в размер от 2 000 до 20 000 лв., а на производител, който не е извършил предварителна регистрация на химичното вещество, може да бъде наложена санкция и в размер от 10 000 до 100 000 лв.

 

Водещи

Най-четени