Затвор, ако убиеш на пътя? 05.03 | 13:39

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до седмица депутати от ГЕРБ

От Кремена Бедерева

Да се наказват със затвор тези водачи, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до седмица депутати от ГЕРБ стана ясно на дискусия с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов. Очаква се в рамките на месец те да бъдат приети от парламента.

Предложенията за законодателни промени са краткосрочни, те няма как да решат конкретните случаи в последно време, но могат да допринесат за по-адекватна реакция спрямо случващото се на пътя и да действат превантивно върху гражданите, които евентуално могат да извършат такива деяния.

Това каза председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов на обсъждането на законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани безопасността на пътя, предаде Агенция "Фокус”.

"Предвидили сме - на първо място промени в Нaказателния кодекс в чл. 343 ал. 3 – това е наказателният състав, в който се предвиждат наказания за лишаване от свобода за настъпили ПТП със смъртен край. Конкретно по буква "А”, след "местопроизшествието” се добавя – "или управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека, или минава на червен светофар”. Това са квалифициращи състави, добавени към тези, касаещи алкохола, наркотиците, бягството от местопроизшествие. Има основание те да бъдат включени в този текст и да се носи по-висока наказателна отговорност за тях”, каза Анастас Анастасов.

"В същия текст – там, където има до 5 години наказание лишаване от свобода и до 8 години лишаване от свобода, предвиждаме промяна съответно – от 1 години до 5 години, а във втория случай – от 2 години до 8 години”, посочи Анастасов.

Така направени промените няма да дават възможност за по-леко наказание, освен лишаване от свобода, заяви Анастасов.

"Една от причините за тези трагедии е агресивното поведение на пътя и превишената скорост. Няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч над разрешената или допустимата в дадения участък от пътя, което също да влезе в този текст”, каза Анастасов.

"В Наказателно-процесуалния кодекс, чл. 68, касаещ забраната за напускането на страната, ще бъде направено предложение за допълване на текста, като тази забрана ще може да се налага и за непредпазливо престъпление, с което е причинена смърт. Предвиждаме споразумението да не се допуска не само за тежки умишлени престъпления, но и за престъпленията по чл. 342 и чл.343 от Наказателния кодекс”, каза Анастас Анастасов.

"Ще внесем тези промени, заставаме плътно зад тях и Законът за движение по пътищата също ще бъде съобразен с тях. Дори и една жертва да има на пътя, ние трябва да направим всичко възможно да предотвратим тези произшествия. Тенденцията е в последните 3 години да намаляват жертвите по пътя, но това не ни удовлетворява все още”, заяви председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков.

Освен това министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов разкритикуваха заместник-главния прокурор Валери Първанов и определиха като несъстоятелни и като грешка позицията и думите му по повод исканията на родители на загинали на пътя деца за по-тежки наказания на шофьори, причинили смърт на пътя.

Според Цветан Цветанов думите на Валери Първанов на форум, на който присъстват родители на деца, загинали при катастрофи, са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.Цветанов и Анастасов са сред участниците в дискусия в парламента със семействата на деца, загинали при катастрофи.

За пореден път днес родители на загинали деца при катастрофи поискаха оставката на Първанов и заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Водещи

Най-четени