Захариева към Скопие: Добросъседството е основен критерий за членство в ЕС 01.10 | 18:53

Работата на комисията по исторически въпроси бе спряна преди година едностранно от Скопие, отбеляза тя

От iNews.bg

Добросъседските отношения не са измислени от България, а това е основно условие и критерий за членство в ЕС. Македония трябва да спазва и изпълнява Договора за приятелство и добросъседство, който сме подписали. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

"Гоце Делчев е един от многото въпроси, които трябва де се решат", каза още Захариева и добави: "Ние настояваме за добросъседството, който не е измислен от България критерий за членство, а европейски – да се наблюдава по време на цялата преговорна рамка".

"Многокатно призоваваме да се върнат към изпълнение на договора. Има вече контакти между членовете на Смесената комисия по историческите въпроси. Работата й бе спряна преди година едностранно от Скопие”, каза ръководителят на българска дипломация.

На въпрос за провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори на РС Македония с ЕС, Захариева каза: "Още сме в процедура на обсъждане на преговорната рамка в европейските работни групи, дори не е стигнала до ниво посланици".

Тя очаква нейният колега Буяр Османи да посети България следващата седмица.

Според нея никой не може да предаде историята си, въпросът е да не предадем бъдещето си. "Трябва да се признае историята такава каквато е. Тук не става въпрос за хиляди години, тук има достатъчно писмени автентични исторически източници", заяви българският външен министър.

Водещи

Най-четени