Защитено жилище за деца, жертви на трафик ще има в София 25.10 | 11:38

Това обяви Йорданка Фандъкова, откривайки конференцията „Трафик на хора и кибер престъпления: връзки, противодействие и превенция“

От Ани Романова

Следващата година в София ще има вече защитено жилище за деца, станали жертва на трафик. В него ще могат да бъдат настанени 10 човека. Това обяви по време на дискусия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора. Жертвите на тези престъпления могат да бъдат от всякаква възраст и пол. В световния доклад на ООН се каза, че сексуалната експлоатация е най-често идентифицираната форма на трафик на хора – 79%, следвана от принудителен труд -18%", заяви тя.

Кметът отбеляза, че през миналата година е заработил Кризисен център за деца и приют за хора, жертва на трафик. За тази година подкрепа са получили 17 души, от които 7 деца. Столична община разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие. Неговият капацитет е 22 места.

Новите технологии са силен инструмент в ръката на трафикантите, каза еврокомисарят Мария Габриел. По думите й голяма част от жертвите са "набирани” онлайн. "Момичетата трябва да знаят какво се крие зад киберпространството. Важна е киберхигиената и още по-добрата координация между службите”, каза още Габриел.

Тя посочи, че трябва да се работи и за противодействие на сексуалното насилие над деца. 

Водещи

Най-четени