Защо при тази близост ДПС е сред партиите, които ще са извън властта, пита Имамов 14.10 | 16:46

Хората на Местан отсякоха: кабинет на малцинството или нови избори!

От iNews.bg

Подкрепяме кабинет на малцинството, не подкрепяме кабинет на коалиционно малцинство, категорично няма да подкрепим кабинет, в който участва националистически, ксенофобски партии.

Но става дума за разговори, а не за консултации или преговори. Това уточнение направи Алиосман Имамов след края на преговорите между ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Това е втората поред среща на парламентарно представените партии, след като вчера ГЕРБ като първа политическа сила след вота на 5 октомври, се срещна с БСП.

На срещата в Народното събрание ДПС бе представена от Йордан Цонев, Алиосман Имамов и Рушен Риза, а ГЕРБ отново изпрати дамски екип - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

"Тези разговори са с предизвестен край - няма решение и изводът е, че двете партии се информираха взаимно какви са им бъдещите намерения по отношение на управлението на страната", разказа какво са си говори ГЕРБ и ДПС близо 2 часа. "Продукт на една нова коалиционна култура" - така определи срещата Имамов.

"Потвърждавам близостта и различията по т. нар. 18 приоритети. Направи впечатление сходството по нашите програми - това засилва въпроса защо при тази близост ДПС остава извън политически сили, които биха могли да участват в управлението", допълни още депутатът от ДПС.

"Диалогът трябва да продължи в името на националните интереси, но ние смятаме, че отговорът на ГЕРБ, че ДПС остава извън плановете за управление, не ни удовлетворяват", категорични са от ДПС.

Имамов припомни изказването от вчера на председателя на ДПС Лютви Местан, в което той заяви, че партията е готова без условия и без участие във властта да даде подкрепата си за еднопартийно правителство на малцинството.

От своя страна Йордан Цонев каза, че в момента на България не й трябват предсрочни парламентарни избори.

Да подкрепим кабинет на малцинството, другият изход е да вървим към предсрочни избори - това са двата варианта пред ДПС, уточни още той.

"Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство”, обясни Йордан Цонев.

"Атака" осигуряваше мнозинството, но ние не бяхме в коалиционно партньорство с тях, не сме водили никакви разговори, не сме подписвали никакви споразумения, уточни още Цонев. Затова ние не приемаме парарела между предишното управление.

Водещи

Най-четени