За ден още 32 болни от хепатит в Стара Загора 06.01 | 09:33

Създаден е оперативен щаб за борба с разпространението на заразата

От Елена Коцева

В болницата в Стара Загора само за вчерашния ден са приети 32 болни от хепатит, съобщи началникът на инфекциозното отделение Валерия Филипова. 

Така справката от 8.00 часа днес показва, че броят на настанените за лечение е 214, съобщава БТА.

В 11.00 ч. днес е първото заседание на създадения оперативен щаб за борба с разпространението на заразата. След заседанието ще бъде обявена информация за разпространението на хепатит в региона.

Вчера бяха изписани първите 25-ма пациенти, преболедували хепатит А в Стара Загора.

Все още не е ясно кой е източникът на заразата. И към момента продължават проверките в училища, детски градини, обществени заведения и хранителни вериги. Мерките са превантивни, но тъй като няма установен източник, РИОКОЗ няма основания да обяви епидемия в района.

Случаите на заболяването зачестиха в края на миналия месец, като се заразяват предимно мъже, на възраст между 30 и 50 години.

Общо 110 са болните от хепатит А, които са настанени в хасковската многопрофилна болница. Разкрити са допълнително три отделения освен инфекциозното, за да поемат новите случаи.

Според Ангел Кунчев, началник на Отдел "Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, няма основание за паника. По думите му от години в страната има хепатит А има и то със зачестяване през есенните месеци.

В момента хепатит има в три области – Хасково, Стара Загора и Пловдив – а в други области на страната няма нито един регистриран заболял, посочи още Кунчев, цитиран от Фокус.

Откриването на източника на заразата е затруднено, заради големия инкубационен период на заболяването и заради липсата на епидемичен характер – заболелите не са групирани по даден квартал или работно място.

По въпроса за липсата на ваксини срещу хепатит А, Ангел Кунчев поясни, че при заявен интерес от Асоциацията на собствениците на аптеки трябва да поръчат допълнителни бройки.
iNews припомня, че вчера вечерта бе обявено, че ваксини срещу инфекциозната болест по аптеките липсват. 

Ваксината не е включена в официалния имунизационен календар на страната и държавата не ги заплаща.

Водещи

Най-четени