За организираната престъпност - вече спецсъдилища 27.01 | 15:39

Парламентът прие на второ четене промени в НПК

От Елена Коцева

Делата за организирана престъпност ще са подсъдни на Специализирания наказателен съд. Това реши парламентът при окончателното приемане на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Когато срещу едно и също лице е повдигнато обвинение за няколко престъпления, едно от които е подсъдно на Специализирания наказателен съд, делото за всички престъпления е подсъдно на този съд.

Когато две или повече дела за различни престъпления срещу различни лица имат връзка помежду си, те се обединяват, ако правилното им изясняване налага това, реши още парламентът.

Когато едно от тези дела е подсъдно на Специализирания съд, обединеното дело се разглежда от него.

При определяне на подсъдност между Специализирания наказателен съд и Военния - водещ е Военният съд.

iNews припомня, че точно вчера представители на Висшия съдебен съвет предупредиха, че пари в бюджета на системата за специализираните съдилища няма.

Висшите магистрати решиха да се срещнат с вицепремиера Симеон Дянков с цел да бъде решен финансовият проблем.

Самата идея за създаване на специализиран съд за организираната престъпност се наложи миналата година като отговор на критиките за липсата на присъди по знакови дела от страна на ЕК.

Против създаването на този спецсъд се обяви опозицията в парламента, тъй като според нея съдилището ще е инструмент за политическа разправа.

Водещи

Най-четени