За 12 години „Българската Коледа“ събра близо 26 млн. лв. 26.12 | 12:49

Тазгодишната дарителска кампания за деца в реанимация получи 1,8 млн. лв.

От iNews.bg

Повече от 25,5 млн. лв. е събрала от 2003 г. досега благотворителната инициатива "Българската Коледа". Това стана ясно на традиционния концерт "Българската Коледа", който се проведе снощи в Народния театър.

Със средствата, събрани от началото на "Българската Коледа" до момента, са подпомогнати близо 2 300 деца и е закупена медицинска апаратура за 210 лечебни заведения в цялата страна.

Тази година дарителската кампания минава под мотото: "Да помогнем на децата в реанимация". Фокусът на благородната инициатива е поставен върху децата в критично здравословно състояние, причинено от инциденти, тежки заболявания, пред или следоперативни интервенции или от рискови раждания.

На тазгодишното 13-то издание на "Българската Коледа" до края на благотворителния спектакъл в Народния театър "Иван Вазов", организирано под патронажа на президента Росен Плевнелиев, бяха събрани близо 1,8 млн. лв. Към момента близо 681 000 лв. са събрани чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания. От началото на декември в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1,116 лв.

 

абирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно. На благотворителния концерт "Българската Коледа" присъстваха президентът Росен Плевнелиев, президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, Специално видео обръщение в подкрепа на децата на България и техните семейства отправи Негово светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит.

На всички тях може да бъде помогнато, като изпратим sms на номер 1117 или се обадим на 09001117, чрез банков превод за "Българската Коледа", чрез ePay.bg или директно с банкова карта от цял свят през сайта на "Българската Коледа" - http://www.bgkoleda.bg/. 

На видеостена бяха показани детски интензивни отделения в София, Пловдив и Варна, а лекарите от отделенията казаха от каква апаратура имат нужда. По време на концерта бяха разказани и няколко истории на деца със сериозни здравословни проблеми, които се лекуват в различни болници у нас.

В програмата участваха много актьори, певци, спортисти и журналисти. Специални видеообръщения отправиха българи в чужбина и Негово Светейшество Патриарх Неофит. Събитието в Народния театър уважиха действащият президент Росен Плевнелиев и бившият президент Петър Стоянов и зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Гостуваха депутати, дипломати, лекари и много деца на "Българската Коледа".

"Загубих моето дете преди много години, но болката още не си е отишла. Тогава имах чувството, че само на мен ми се случва това. Сега знам, че и други семейства преминават през този ад", сподели актьорът Любо Нейков.

13-ят благотворителен концерт "Българската Коледа" завърши с "Хубава си, моя горо" в изпълнение на детска вокална група "Бон-бон" и група "ЛаТиДа", което изправи публиката в театъра на крака.

Водещи

Най-четени