Земеделското министерство отрича, че ЕК ще ни глобява със стотици милиони 07.04 | 17:50

В аграрното ведомство знаят само за няколко малки санкции по програмата за селските райони

От iNews.bg

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не разполага с информация, че Европейската комисия готви санкции срещу България заради злоупотреби със средства от Програмата за развити на селските райони (ПРСР) през периода 2007-2013 г. По-рано днес се появи информация, че в Брюксел се подготвят да глобят страната ни със стотици милиони евро заради купуване скъпи джипове, яхти, АТВ-та с европари, които обаче не са отишли по предназначение и според одобрените проекти, а от тях са се възползвали лично бенефициенти на програмата.

Във връзка с медийни публикации за очаквания, че Еврокомисията ще наложи на България стотици милиони евро глоби, от Държавен фонд "Земеделие" уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата ПРСР, предаде БНР.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 млн. евро. След преговори са отпаднали 196 млн. Все още под въпрос е глоба от 33 млн. евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено от Фонда.

Водещи

Най-четени