Земеделците настояват за оставките на министрите Дянков и Найденов* 06.12 | 16:30

Гайди, трактори и зърнопроизводители – първи ден на ефективния протест

От Ивелина Георгиева

Стотици земеделци "окупираха" сградата на Министерски съвет с искания за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и вицепремиера с финансов ресор Симеон Дянков.

Първият ден от ефективните стачни действия започна със струпване на земеделска техника около паметника на Цар Освободител и храм-паметника "Александър Невски".

Пред храма зърнопроизводителите престояха близо 2 часа и отново заявиха категорични позиции за увеличение на доплащанията.

След това, под съпровода на музика от гайди, те се отправиха към правителствената сграда. Според полицията протестиращите днес земеделски производители са около 1000 души.

Очаква се днес (5 декември) те да се срещнат с ресорния министър Мирослав Найденов. Протестът е с финален час 17 часа.

iNews припомня: Днес, 6 декември, е първи ден на земеделски протести в София. По-рано през деня Иван Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите увери, че този протест не е политически, той е за чест, морал и достойнство. В този смисъл той призова висшите чиновници в държавата, на които им липсват тези качества, да си подадат оставките.

Стотици са земеделските производители, които и днес протестират. Седем селскостопански машини са оградили паметника на Цар Освободител срещу сградата на парламента. Самото Народно събрание се охранява от жива верига от десетки полицаи и метални бариери.

И днес зърнопроизводителите протестират срещу орязаните национални доплащания с близо 230 млн. лева.

"Борисов, Дянков и Найденов – не се дръжте като деца", призовават протестиращите и напомнят, че много политици ще си заминат, но земеделието и хлябът ще останат.

Бившият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов изрази задоволство от това, че вижда хората от бранша обединени.

"Българският земеделец е умен, достоен човек, работлив и никой няма право да се подиграва с него", категоричен бе той.


*Информацията е актуализирана към 16:30

Водещи

Най-четени