Земетресение от 4.5 по Рихтер в Пловдив и околностите (ДОПЪЛНЕНА 3 и КАРТА) 01.05 | 14:08

Усетено е силно дори по първите етажи и дворовете, местните излязоха по улиците

От Кристиан Костурков

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер бе усетено преди минути в Пловдив и района около втория по големина град у нас. Според данните на Евросредиземноморския сеизмологичен център трусът е регистриран в 14:01 ч. Епицентърът му е бил на 13 км североизточно от Пловдив на дълбочина 2 км. Огнището е и на 135 км източно от София.

Първоначално бе съобщено, че магнитудът на земетресението е бил 4.2 по Рихтер. Малко след това информацията бе коригирана до 4.5 по Рихтер.

Наши читатели от града разказват, че земетресението е усетено силно, а точно преди него се е чул силен тътен. Тресяло е около 6 до 8 секунди, дори и повече секунди. Земният трус е стреснала доста от хората, доста от които са излезли по улиците.

Дори на първите етажи се е усетило доста силно. Това важи и за села около Пловдив в района на епицентъра, от където хора разказват, че са били на двора, но въпреки това са усетили силно земетресението.

Трусът е бил почувстван дори и на някои места в София, макар и не навсякъде. Има сигнали, че земетресението е усетено по не кой знае колко високи етажи в центъра на столицата. Но в същото време от  по-високите в южните и западните части на града хора казват, че не са усетили нищо.

Според коментарите в сайта на Евросредиземноморския сеизмологичен център земетресението е усетено буквално на територията на цялата страна с различна степен. В по-отдалечените от епицентъра населени места е било по-слабо и предимно по високите етажи.

Сигнали за това има от Хасково, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Павликени, София, Плевен, Банкя, Враца, Монтана, Русе, Пазарджик, Стамболийски, масово от пловдивските села и др. Някои споделят, че са усетили разтрисането дори в кола по време на движение.

Има коментари от хора дори от Гърция и Румъния, които твърдят, че са почувствали труса.

2226642

Има обаче коментираи от хора дори от Гърция и Румъния, които твърдят, че са почувствали труса.

Водещи

Най-четени