Ибрямов остава в ареста за постоянно, АПС - на протест (ВИДЕО) 05.10 | 17:00

Жена му, Ахмед Доган и привърженици скандираха "Нас не ни е страх"

От iNews

Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка "задържане под стража за народния представител от ДПС Джейхан Ибрямов. Така кандидат-депутатът от "Алианс за права и свободи" остава в ареста до делото, по което ще бъде подсъдим за търговия с влияние, предаде НОВА.

Джейхан Ибрямов не каза нищо на влизане в съда. Прокуратурата и защитата поискаха делото да се гледа при закрити врати заради материали, които засягат националната сигурност.

След края на заседанието съдия Иван Стоилов обясни, че има обвинение по тежко наказуемо престъпление. "Ако то се докаже, предвиденото наказание е лишаване от свобода 6 години и глоба 5 хиляди лева, заради търговия с влияние. Няма спор, че обвиняемия е кандидат за депутат и водач на листа, но има и необходимото разрешение за наказателно преследване. Налице е обосновано предположение със значителни по обем доказателства с обиск и претърсване, в сакото му е намерена сума от 100 хиляди лева белязани пари. И тези доказателства са напълно достатъчно до този момент. Съдът не прие, че има опасност от укриване, но се допуска възможност за извършване на друго престъпление. Става въпрос за лице действащ депутат и кандидат-депутат в предизборна кампания, което значително завишава изискванията спрямо него. Има данни за купуване на гласове", коментира той.

Народният представител беше задържан в сряда вечерта с белязани банкноти на обща стойност 100 хил. лева. Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на Ибрямов за търговия с влияние. В четвъртък бяха снети и двата му имунитета - този на народен представител свали председателят на НС, а този на кандидат-депутат - ЦИК. Той беше задържан за 24 часа, след което беше отведен в следствения арест, а впоследствие мярката бе удължена на 72 часа. Тя изтичаше в 19.10 часа днес.

Обвинението твърди, че срещу сумата, която му трябвала за купуване на гласове, той обещал ходатайство за обществени поръчки в Министерството на отбраната. Основният свидетел срещу Ибрямов е Мирослав Тодоров, с когото се познавали от 2000 г., а от 2019 г. били и близки приятели.

Съпругата на Ибрямов втори ден в знак на протест е обявила гладна стачка в Триъгълника на властта. Днес симпатизанти на ''Алианс за права и свободи" се събраха точно там, за да подкрепят Джейхан Ибрямов.

Към тях се присъедини и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Те скандираха "Нас не ни е страх" и "ДПС" и се отправиха на поход към Съдебната палата, призовавайки за освобождаването на Ибрямов, символично пускайки на свобода бели гълъби.

 

 

 

Водещи