Ивайло Иванов: Не трябва униформените да бъдат упреквани за това, че са били с каски и щитове 04.09 | 17:30

Президентът Румен Радев свика среща със службите

От iNews.bg

Президентът Румен Радев свика среща със службите, във връзка с насилието срещу протестиращи на втори септември.

На голяма част от въпросите, които зададохте няма как да отговоря в присъствието на медиите и въобще информацията, с която разполагаме е класифицирана, а друга тъй като са ни били възложени отделни действия от страна на прокуратурата, което се изпълнява от различни служби в МВР. Там аз специално нямам конкретно разрешение от наблюдаващ прокурор.

Първо - на въпроса защо е наложена брутална сила върху протестиращите аз бих попитал защо протестиращите наложиха брутална сила върху служители, които с никакви средства не ги провокираха. Ако един полицай, който е застанал в кордон, трябва да му се упражни това брутално насилие.

"Във всички наши действия в тези над 50 дни, в които се извършват протестни действия в нашата страна – не казвам само столицата, защото знаем, че такива има още в няколко градове на България – полицейските служители, по най-категоричен начин показаха, че не взимат страна. Те бяха абсолютно толерантни. Стремяха се да не се намесват", категоричен бе главен комисар Ивайло Иванов.

Той подчерта, че не бива униформените да бъдат упреквани за това, че са били с каски и щитове, защото това са лични предпазни средства. Главният секретар на МВР увери, че водното оръдие, което ни е дарено от белгийската полиция, не е било използване по време на антиправителствените демонстрации. Използвано е единствено веднъж и то преди много години.

Ивайло Иванов коментира още, че освен на вербална агресия и замеряне с различни твърди предмети, полицаи са били и хващани за слабините от протестиращи, без това да е видно за камерите на журналистите. Полицай е бил настанен и в МВР болница с травма в областта на тестисите от взривно устройство.

"Тези момчета и момичета вечерта трябваше да се приберат. Трябваше да прегърнат със своите близки, роднини, приятели. Защо си мислите, че момчетата и момичетата в тези кордони се интересуват от политика или споделят вижданията на тази или онази политическа партия? Те са полицаи и това е техният дълг", заяви главния комисар, който изрази остро несъгласие с твърдението, че полицаи са извършвали насилие върху протестиращи граждани.

Водещи

Най-четени