Иван Маджаров, БЛС: Заразените българи с коронавирус са 60-70% 25.11 | 10:15

Според анекс, изпратен до Съюза, НЗОК ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста

От iNews.bg

Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг в сряда.

Той и колегите му от Съюза призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето преговори са причина за забавянето при взимането на някои мерки. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.

"БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на Съюза.

"Не търсим конфликти и виновни, а решения”, коментира доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. И допълни: "Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани”.

Д-р Маджаров каза още, че според анекс, изпратен до него снощи, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лева от цената на PCR теста.

Медикът коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че GP-тата не вдигат телефоните си. Според д-р Маджаров няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се вие опашка и при положение, че е обллечен в защитно облекло. "Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.

Водещи

Най-четени