Иво Христов: В България наистина има автокрация 21.04 | 15:30

Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява Борисов, коментира той думите му, че БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“

От iNews

В България наистина има автокрация, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. По думите му премиерът Бойко Борисов решава еднолично какво трябва да се случи с държавния бюджет. 

Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина "пълзяща диктатура":  "Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита си да иронизира, премиерът се озова като пиле в калчища и хич не е ясно какво точно иска да каже". 

Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на "късата памет и ниското образование" на избирателите си: "Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран", каза още той в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт". 

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично.  Нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована (предизборна – бел. ред.) кампания, каза още той и допълни: 

"Все още живеем някакво подобие на демокрация. Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията и нашата се оказва африканска", каза Христов в коментар към класацията на "Репортери без граници", поставяща България на 111 място по отношение на свободата на словото. 

"Опозиционният тон не е тон на конфронтация априори, това е естествено призвание на всяка опозиция - да контролира властта. Когато БСП констатира провала на властта, едва ли бърка. Знаете, че властта беше застигната от серия от скандали", каза той. 

Внушава се, че това е някаква порочна връзка между президент и политическа сила, коментира Христов въпроса за връзката между президентството и БСП и допълни: "Това е опит на властта да опише ценностното противопоставяне с президента като партийно мотивирано".

Водещи

Най-четени