Иво Христов: При победа на ГЕРБ властта ще се бетонира 22.04 | 10:10

При победа на БСП ще се върви към предсрочни избори и промяна на политическото статукво, заяви кандидатът за евродепутат на червените

От iNews

Президентът знае отдавна за намеренията ми. Ние не сме крепости, всеки взема сам своите решения. Това, че се кандидатирам не значи, че се отказвам от своя морал. Корнелия Нинова ми предложи и аз приех. Аз съм член на съвета за стратегическо сътрудничество към президента и оставам такъв. Това каза кандидатът за евродепутат от БСП и бивш шеф на кабинета на Румен Радев Иво Христов в ефира на БТВ.

"Президентът е моята кауза", добави той.

"В последните години се внушава, че всяко действие, освен санкционираното от властта, е задкулисно и криминално. И за Нинова и за мен има едно споделено убеждение, че тези избори са решаващи за политическата ситуация в страната. При победа на БСП ще се върви към предсрочни избори и промяна на политическото статукво. При победа на ГЕРБ властта ще се бетонира", прогнозира той.

Христов определи думите на премиера Борисов за това, че в евролистата на БСП само един човек разбира от европейски неща и това е Деница Златева, като мнение на доморасли политици. "Според Борисов от Европа разбира всеки, който се прегръща с Юнкер. Никой не може да се чувства подготвен за всичко. Нужно е време, за да се докажем и да се утвърдим като евродепутат. Аз нямах опит и като началник на кабинета на президента, но той ми се довери, явно има добра интуиция", коментира Христов.

Листата се утвърждава от НС на партията. Нямам отношение към подредбата, аз дори не гласувам, уточни кандидатът за евродепутат от БСП.

На въпрос, кога започва една автокрация, Иво Христов заяви. "Историците дават това определение, когато приключи един период. Когато трябва да се реши нещо - всичко в страната опира до Борисов. Самият той сигурно си дава сметка, че това е една трудно работеща схема. Президентът не може да направи пълзящ преврат, защото няма власт над армията. Това е параноично", каза той.

"Има различни настроения в партията. Партията е много демократична и дава път на гражданската квота в БСП", подчерта Иво Христов.

"Няма еталон за европейско мислене и поведение. Европа е такава, каквато ние я създаваме със своите различия. Не виждам да има болезнено противопоставяне, а по-скоро позитивна критика", коментира още Христов.

По отношение на топлата връзка между президетството и БСП, Христов каза, че той е политик и може да общува с всички.

Румен Радев е изключително трудолюбив, изявен патриот и обича да е добре подготвен, даде оценка той. На въпрос дали той пише речите на президента, Иво Христов призна с усмивка, че има участие, но не изцяло.

"Имам една кауза – възстановяване на демокрацията в България", категоричен бе Иво Христов.

Водещи

Най-четени