Идея в София: Метро и лифт с обща спирка 21.11 | 10:40

За подобно разширение на метрото все още няма финансиране

От iNews.bg

Идеята столичното метро и Симеоновския лифт да бъдат свързани не е от днес. Според намеренията на Столична община е първата линия на метрото да продължи от Бизнес парка и да стигне до околовръстното шосе при "Икеа", а там да има обща спирка с лифта и така да се осигури връзка на столичани с Витоша.


За разширението на метрото в тази посока в момента няма осигурено финансиране. То обаче ще бъде предвидено в промените в Общия градоустройствен план, които касаят бъдещите разклонения на метролиниите. А още този четвъртък Столичният общински съвет трябва да гласува доклад на кмета на район "Витоша" Теодор Петков, с който общината получава сервитут за удължаването на въжената линия. Става дума за 11 дка частни терени, през които ще мине бъдещото трасе, уточни Петков пред "24 часа".

Столичната община тегли 22 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за финансиране на 4 нови станции от третата метролиния. Те са част от 3,8 км трасе, което се изгражда между ул. "Житница", жк. "Овча Купел" и Околовръстния път. Метроспирките ще заработят през януари 2020 г., като при Околовръстното шосе в кв. "Горна баня" ще се изгради жп гара за линията София-Перник.

Ако Столичният общински съвет (СОС) одобри заема, той ще се изплаща за 25 г. с гратисен период от 4 г.

Трасето е вторият етап от изграждането на третата линия на метрото между бул. "В. Вазов" и кв. "Горна баня". Вторият етап е за 199 млн. лв. без ДДС, от които 134 млн. лв. са еврофинансиране, а 65 млн. лв. – общинско. 8-те спирки от първия етап от бул. "В. Вазов" до кв. "Красно село" ще са готови в края на 2019 г.


Водещи

Най-четени