Изборът на българина - белязан от апатия и липса на съдържателност 06.10 | 18:28

Наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ считат, че изборната обстановка се е характеризирала с изборна и политическа умора

От iNews.bg

Предизборната кампания е била белязана от апатия и липса на съдържателност, на достатъчно положителни послания, както и от обезверяване. Така смята Дорис Фиала, ръководител на мисията от наблюдатели, изпратени от ПАСЕ. Фиала е забелязала, че бедността у нас създава благоприятна почва за купуване на гласове и контролиран вот. "България трябва да се бори срещу създалия й се имидж в Европа и това би могло да се постигне чрез по-голяма прозрачност и върховенство на закона", заяви тя.

Според нея изходът е в демонстрацията на политическа зрялост и фокусирането върху националните приоритети. Затова тя отправи апел към новоизбраните политически сили да загърбят своите различия и да обединят усилията си да работят в полза на обществото и за преодоляването на проблемите, информира БТА.

По отношение на медиите тя изрази притеснението, че се фаворизират големите партии и че материали за политическите кампании са се появявали основно, когато са били платени. Фиала посочи още и необходимостта от по-задълбочено обучение на гласоподавателите за преференциалния вот, който по думите й е положително развитие в изборната система. Като цяло според наблюдателите, ръководени от Одри Гловър от ОССЕ и Дорис Фиала, изборите са се състояли на фона на политическа и икономическа криза и в условия на недоверие на избирателите към политиката и политиците.

Наблюдателите считат, че изборната обстановка се е характеризирала с изборна и политическа умора, тъй като това са третите избори в България за последните 18 месеца. За пореден път обвинения в купуване и продаване на гласове, контролирано гласуване и други нередности помрачиха кампанията и повлияха върху общественото доверие в почтеността на процеса, добавят те,

Едновременно с това по тяхно мнение изборите са се състояли в спокойна обстановка, а основните свободи на изразяване, сдружаване, събирания, са били зачетени.

Одри Гловър коментира, че първоначално се е усещало чувство на всеобщо включване - с променен механизъм за назначаване на ЦИК, с по-голямото участие на гражданските организации, с призивите на правителството за нуждата от произвеждане на добри избори, с подписания от повечето участници пакт за почтеност. Тя припомни, че властите са се ангажирали да наблюдават отблизо евентуални участници в купуването на гласове, а и материалите в кампанията са съдържали предупреждения срещу такава практика. Но въпреки че МВР получи над 300 сигнали за нередности, само в два от случаите се стигна до реални съдебни действия, посочи тя.

Водещи

Най-четени