Източват контролирано яз. „Студена“ 10.01 | 17:25

Нещата са под контрол, в язовира има резервен обем от над 2 млн. куб.

От iNews.bg

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир "Студена", на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

"Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има", увери министър Емил Димитров.

"Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним", уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. "В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия  и  по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен", обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

 "Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река "Струма", заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Водещи

Най-четени