Изхвърляме стотици тонове храна всяка година 24.12 | 13:38

Даряват се по едва 270 тона на година, а на боклука отиват 350 000 тона

От iNews.bg

Всеизвестен факт е, че българинът обича трапезата на празниците да е претрупана. А и не само тогава – достатъчно е дори да се събере с приятели, за да бъдат накупени толкова продукти и питиета, колкото не могат да се изпият. Това обаче се оказва, че има негативен ефект не само от гледна точка на преяждането. Явно заради пазаруването на много повече от необходимата храна, голямо количество от нея се изхвърля след това и то без да й има нищо.

На фона на трескавото пазаруване за празничната трапеза и за предстоящите от днес нататък празнични дни бяха оповестени тревожни данни. Близо 700 000 тона храна се похабяват и изхвърлят на болклука всяка година у нас, предаде Нова телевизия. Половината от това количество е напълно годна и може да бъде спасена.

Единият от вариантите, прилаган по света, е дарението на излишните хранителни продукти. Дарителите в България обаче все още са малко, въпреки законодателните промени, които вече са в сила.

Страната ни отмени плащането на ДДС върху дарените храни. Статистиката обаче е категорична: едва 270 тона годишно е спасената храна. С нея успяваме да помогнем на около 30 000 нуждаещи се. А при положение, че ежегодно изхвърляме по 350 тона годни за консумация продукти, с нея би могло да се помогне на в пъти повече хора.

Водещи

Най-четени