Има пари за увеличение на заплатите на младите учители 10.03 | 12:06

Средства за 5-процентово увеличение от 1 юли са заложени в делегираните бюджети

От Кремена Бедерева

Средства за 5-процентово увеличение на учителските заплати от 1 юли са заложени в делегираните бюджети.

Това обяви във Варна министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. По думите ѝ в републиканския бюджет за тази година са осигурени пари за повишаване на началните заплати на младите преподаватели.

Проф. Клисарова каза, че няма опасения за провеждането на матурите в средните училища. Според нея графиците ще бъдат урегулирани и няма да има съвпадения на изпитите.

Министърът на образованието Анелия Клисарова и министърът на транспорта Данаил Папазов присъстваха днес на подписването на договор за сътрудничество между морската гимназия "Св. Николай Чудотворец" и Висшето военноморско училище във Варна, съобщава БТА.

Споразумението предвижда синхронизиране на учебния процес в двете заведения и изработване на национален стандарт за морско обучение. Планирано е още изграждане на интегрирана библиотечна система и създаване на специални пакети за социално слаби младежи. Този договор е първи по рода си в страната и е гордост за Варна, че прави крачка в изграждането на нов тип отношения между средното и висшето образование, посочи проф. Клисарова.

Тя уточни, че предстои да бъде приета Стратегия за висшето образование, но споразумението между варненските заведения се вписва изцяло в нея. Проф. Клисарова изрази задоволство, че плановете за съвместна дейност между двете училища включват и активно взаимодействие с бизнеса.

Изграждането на такива взаимоотношения е начин за преодоляването на младежката безработица, посочи министърът.

Водещи

Най-четени