Иницираме изграждането на нова система срещу бедствията в ЕС 12.04 | 12:17

Брюксел е заложил средства в помощ на държавите в тази насока, съобщи комисар Стилианидис в София

От iNews.bg

България ще постави темата за създаването на нова европейска система за справяне с бедствията на Срещата на върха през юни. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след среща с премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис, предаде БНТ. Според ЕС държавите членки са загубили 10 млрд. евро от природни бедствия и кризи през 2016 г., а 200 души са загинали при пожари и наводнения през 2017 г.

"И премиер-министърът, и това, което предложи комисар Стилианидис, бяха все предложения в една посока. Така да направим, че европейските граждани да се чувстват по-защитени и по-сигурни в битието си от такива бедствия и аварии. Това всъщност е неговият ресор, за което той отговоря и това е негова инициатива и желание, ако може тази тема да приключи до края на годината", отбеляза Радев.

"С този нов план искаме да повишим способността на ЕС като цяло за реакции при бедствия. С новия механизъм rescEU намерението ни е държавите членки да имат право да използват възможностите си за справяне с тези ситуации. Също така сме заложили и финансови средства, които да са в помощ на държавите. Той ще съдейства за цялостно засилване и подобряване на европейската мрежа за безопасност", подчерта еврокомисар Стилианидис.

Водещи

Най-четени