Инспектори загробили набързо кожи на заразени животни в Пловдив 12.08 | 18:09

Прокуратурата подозира, че са били болни от антракс

От Филипа Тодева

Окръжна прокуратура-Пловдив възложи проверка за загробени кожи на болни животни от антракс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в града.

Окръжните магистрати се самосезираха и възложиха проверката на отдел "Икономическа полиция" към пловдивската дирекция на МВР. Служителите на реда трябва да установят дали има загробване на животинските кожи в землището на с. Яврово, община Куклен, и дали е извършено престъпление.

Проверката трябва да уточни и кои лица са извършили тази дейност и дали те са спазили нормативните изисквания и разполагат с необходимите разрешителни.

Според първоначалната информация животински кожи, заразени с антракс, са били заровени спешно от инспектори на Агенцията по безопасност на храните край Куклен преди дни.

Търговци закупили кожите от пазар за животни в Провадия и ги докарали за продажба в Куклен, след информацията, че има зараза, те сигнализирали в полицията.

Прокуратурата е възложила и да се изследват обстоятелствата, свързани с имущественото състояние на посочения кръг от лица, които изкупуват и търгуват с животински кожи в община Куклен.

Проверката ще се извършва съвместно с РИОСВ и Агенцията по храните, като ще се изискат данни от двата контролни органа за постъпвали сигнали, както и правени ли са констатации и какви предписания са давани във връзка със загробените животински кожи.

Водещи

Най-четени