Институционална криза - какво да се прави? 16.11 | 12:53

Заваляха предложения как да бъде разсечен "гордиевият възел" около КС

От Андриян Георгиев

Очаквам още днес, или в най-близките дни, Народното събрание да започне процедура за нов избор за конституционен съдия. Това каза премиерът Борисов по повод конституционната криза у нас.

Лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Иван Костов пък предложи група депутати, специалисти по конституционно право, да предложат решение по казуса "Марковска". По думите на Костов безпрецедентният случай е прераснал в институционална криза.

"Това, което четох в медиите, че Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Каквито решения можа, предложи, писа писма. Доверие у нея едва ли има от където и да било, даже и от средите на ГЕРБ”, коментира в парламента Костов, цитиран от агенция "Фокус". 

Според Веселин Методиев от ДСБ при съгласие между парламентарните групи, решението на парламента за избор на Венета Марковска може да бъде отменено. По думите му в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свои решения. 

Методиев обясни, че на клетвата на конституционни съдии трябва да присъстват четири институции – три колективни и една индивидуална.

"Президентът на страната трябва да пази институционалния ред. Той е извършил такъв акт вчера. Този акт е от висок ранг, защото се стреми да опази страната от тази криза”, каза още Методиев. 

"Народното събрание трябва да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия", каза "червеният" депутат Мая Манолова, цитирана от БТА. Според нея това е единственият възможен ход в тази ситуация. Манолова изказа от името на БСП съжаление, че парламентът отново е бил поставен в унизителната ситуация да преразглежда свое решение заради мнозинството от ГЕРБ. 

Независимият депутат Тодор Великов предложи председателят на Народното събрание да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне, за да не се създава прецедент. Депутатът припомни случай през 2003 г., когато Евгени Танчев не се е заклел пред председателя на Народното събрание.

Цецка Цачева обаче "отряза" Великов, като го призова да направи по-задълбочена справка в нормативната уредба и тогава да излиза с предложения за решения.

Междувременно членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Юлияна Колева заяви, че съветът ще обсъжда следващата седмица казуса "Марковска”.

"В момента твърде много се говори и много отговорни и авторитетни лица коментират случая "Марковска”. Мисля, че следващата седмица точно колективните органи трябва да вземат едни изключително прецизни решения по този казус, защото това е прецедент и той ще наложи разрешаването на подобни въпроси и за в бъдеще”, каза Юлияна Колева, цитирана от агенция "Фокус".

Тя подчерта, че във ВСС не е достигнала официална информация, че след провалената клетва Марковска е подала втора оставка от Върховния административен съд.  

Водещи

Най-четени