Иран не даде на самолета на Борисов да лети в небето му 29.11 | 13:57

Макар първоначално да е имало разрешение, в последния момент се е наложила промяна на курса

От iNews.bg

Иран е затворил в последния момент небето си за правителствения самолет, с който Бойко Борисов и делегацията, водена от него, са летели към Саудитска Арабия. Първоначално "Авиоотряд 28" е имал разрешение за полет в иранското въздушно пространство, но при навлизането на машината в него диспечерите са я принудили да го напусне. Каква е причината, засега остава неясно, се разбра от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Водещи

Най-четени