Иран пуснал правителствения самолет на връщане 01.12 | 11:44

Инцидентът няма как да навреди на отношенията ни с Техеран, казва Захариева

От iNews.bg

Българският правителствен самолет се е върнал от Саудитска Арабия през иранското небе и не е имало никакви проблеми за това, както на отиване. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран", каза тя пред бТВ.

Тя допълни и че разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на "Авиоотряд 28". От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27-ми. "В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме", каза още тя. И отбеляза, че самата ситуация е била неприятна, но никой в самолета не се е притеснил.

"У нас веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения", посочи тя. "Предполагам, че е някакво техническо недоразумение", допълни Захариева. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: "И двете са възможни".

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят. По думите ѝ нито прелитането над Иран е било опасно, нито това над Ирак.

"И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме", каза още външният ни министър. Но добави, че не мисли, че от "Авиоотряд 28" са допуснали грешка.

Водещи

Най-четени