Искаме ЕК да признае гроздовата за традиционна българска напитка 12.11 | 15:19
Намаленият акциз на ракията би имал положителен икономически и социален ефект
Гроздовата ракия да бъде призната за традиционна българска напитка. Писмо до Европейската комисия с мотивирано искане за това вече се подготвя в Министерството на земеделието и храните.
Изготвени са материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите, спецификата на продукта, както и законовите разпоредби през годините.
Всички тези материали доказват, че гроздовата ракията е традиционна, автентична и характерна за България напитка.
Според коментара на земеделския министър Мирослав Найденов самата процедура обаче е дълга и трудна, но страната ни е длъжна да опита.
Очакванията са, че ако продуктът бъде признат за традиционна напитка, ракията ще поевтинее, тъй като акцизът ще падне.
Намалената акцизната ставка на ракията пък би имала положителен икономически и социален ефект - изкупуването на двукратно по-голямо количество грозде.
Водещи
-
Калин Врачански иска да е следващият Джеймс Бонд
Сам мога да му правя и каскадите, особено с мотоциклета, похвали се актьорът
10.12 | 16:45
-
Вицепрезидентът: Държавата трябва да гарантира на жертвите на домашно насилие бърза реакция и сигурност
Проблемът с домашното насилие и насилието над жени не е личен, заплаха е за цялото общество,...
10.12 | 16:15
Най-четени
-
Борисов: След 1 януари ще говоря за оставки и протести
"Надявам се на 1 януари всеки българин да може да си изтегли парите от банкомата в евро", каза...
10.12 | 09:45
-
Екшън в парламента. Шести вот на недоверие
Предишните вотове на недоверие към правителството, всички неуспешни, бяха заради провал в...
10.12 | 09:45
-
Край на дебатите: Гласуват вота на недоверие към кабинета утре (ОБЗОР)
Вотът е внесен от ПП–ДБ и е подкрепен от депутатите на АПС и МЕЧ, а темата е „Провал в...
10.12 | 14:30
-
Голям жълт диван ще очаква посланията на народа към Слави Трифонов
От днес диванът в "Триъгълника на властта" ще събира послания за лидера на ИТН като част от...
10.12 | 12:30