Искаме от Брюксел да признае българските кисело мляко и сирене за защитени продукти 03.02 | 20:00
Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията
България изпрати заявления за вписване на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те са подадени от сдружение "Български традиционни млечни продукти". По време на националната процедура по обработка на заявленията, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението, с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете.
Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите-членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.
Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.
Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.
С регистрацията на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.
Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания "Горнооряховски суджук” и "Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – "Филе Елена”, "Луканка Панагюрска”, "Роле Трапезица”, "Кайсерован врат Тракия” и "Пастърма говежда". Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. "Странджански манов мед"/ "Манов мед от Странджа" бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.
По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.
Водещи
-
Без паника! Банкоматите ще спрат в нощта срещу 1 януари
Не се плашете и не бързайте да сменяте или харчите спестените левове, съветва доц. д-р Джеймс...
20.11 | 15:20
-
Нoвoлунието днес носи неочаквани дарове на тези зодии
20.11 | 15:10
-
На първо четене: Одобриха проектобюджета за ДОО
Подкрепа дадоха депутатите от ГЕРБ-СДС, БСП, "Има такъв народ", "ДПС - Ново начало" и...
20.11 | 15:00
-
Първият руският хуманоиден робот с ИИ танцува пред Путин ВИДЕО
Преди дни друг робот се сгромоляса на сцената при презентацията си
20.11 | 14:45
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59