Искаме помощ от ЕС за доматения миниращ молец 16.01 | 17:35

Молецът идва от Гърция и засяга не само доматените насаждения

От Деляна Петкова

Разработва се национална програма, в която се предвиждат доплащания за химическа борба с доматения миниращ молец, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Освен програмата, ще бъде разработена и схема за заплащане на препаратите, които ще използват зеленчукопроизводителите.

Средствата ще бъдат осигурени от министерството, но ще бъде потърсена помощ и от Европейската комисия (ЕК).

"България е външна граница на ЕС, а този вредител прониква от Гърция и струва доста средства. Затова България ще поиска от Европейската комисия и от по-богатите страни-членки да бъде подпомогната в борбата срещу вредителя”, коментира още министър Найденов. 

Латинското наименование на вредителя е tuta absoluta. Предпочита основно доматите - "минира" листата и стъблата, като след него остават ръждиви петна и се вгнездява в плода. Засегнати могат да се окажат още и патладжани, пипер и други растения, а щетите за стопаните понякога са в размер на 100%.

Вид миниращ молец е и сред основинте причини за боледуването на кестените в София. От години посред лято листата на кестените пожълтяват и окапват, а виновникът за това е Cameraria ohridella.

 

Водещи

Най-четени